Kotellet i Ramselevallen & kotellkon Björn.

Kotellet i Ramselevallen & kotellkon Björn.

Kotellet i Ramselevallen och kotellkon Björn.

Här är ett första informationsbrev till Sollefteå Kommun som Kotell ko ägare och även till övriga intresserade.

För ungefär ett halvår sedan talade vi om att vi startat ett kotell.

Många har varit nyfikna och intresserade och det tar tid att bygga hållbara relationer men först att gå hela vägen och teckna sig för en kotellko var Sollefteå kommun.

Sollefteå kommun har nämligen bestämt sig för att köpa fyra djur om året i minst 4 år framåt och dessa djur kommer att serveras på äldreboendena i Västra Ångermanland. Djuren kommer att födas upp hos oss på Vallens lantbruk samt på norrmans Lantbruk i Helgum.

Är det inte fantastiskt! Att de äldre ska få äta kött från djur som betar fritt, bara äter gräs, som är hälsosamt, som binder kol i marken och som finns i närområdet och om de äldres hälsa tillåter kan de till och med få besöka gårdarna. 🙂

Nu tänkte vi beskriva lite hur ett kotell fungerar och presentera kommunens första kotellko.

Det här handlar i första hand om relationer, både till bonden och till djuret, har man en god relation till bonden och får följa djuret under dess levnadstid då kan man ju vara helt säker på att man äter ett bra kött, att man serverar en bra måltid eller att man bjuder sina vänner på en bra nyårsmiddag.

Vi vänder oss till alla. Ett kompisgäng, en familj, en restaurang, en kommun eller enskild person.

En ko ger cirka 200 kg kött varav 40–50 procent är köttfärs så det är den mängden man behöver ta ställning till om man är flera som vill dela.

Man kan säga att man köper en option på ett djur, ett djur kan bli sjukt, göra illa sig eller något annat, därför är man aldrig låst vid ett djur även om det är ett djur man följer.

När man valt sitt djur och det gör man egentligen när som helst men det intressantaste är väl att följa djuret från tidig ålder.

Då kommer man med jämna mellanrum att få information om ”sitt” djur och om gården via mejl eller annat lämpligt sätt. Vad händer i flocken, var går de och betar och hur ligger det till med övriga sysslor på gården.

Man har även möjlighet att komma och besöka oss och djuren på gården, delta i någon syssla eller bara känna lugnet från djuren. Vi har stuga som man kan övernatta i om man skulle vilja.

Vi utgår ifrån att det är en kalv man vill följa. Då ”köper” man kalven, även om bonden fortfarande är den som äger kalven, sedan betalar man en månadsavgift för skötseln fram till slakt.

Priserna baseras på ett överenskommet köttpris som gäller när köttet levereras efter slakt.

Under tiden har man alla fördelar som vi berättat om ovan, relationen till bonden, relationen till djuret, möjligheten att besöka gården. Ett ypperligt tillfälle om man t.ex. har barn och vill att de ska lära sig var maten kommer ifrån.

Man får ett högkvalitativt, klimatsmart, personligt, fettsyrabalanserat och hälsosamt kött.

 

Kotellkon Björn.

Döpt efter skidskytten Björn Ferry, vi döper nämligen våra kossor efter skidåkare av olika slag.

Han är född i Ramselevallen i april 2016, det är en renrasig Hereford och förövrigt helbror till Anders (Anders Södergren) och om allt går enligt plan så kommer han att levereras till kommunens kockar under hösten 2018.

Hans mor heter Mörka och är en av våra tre första kvigor, hon är en jättefin ko även om Malin tycker att hon är lite bufflig.

Björn har betat med flocken (mor, far, syskon och kusiner) i Ramselevallen under två somrar, han har även gjort någon liten utflykt till Terrsjö.

Nu under vintern går han med några avelstjurar och resten av våra stutar (kastrerade tjurar) i vår tjurhage på ”Verners”

Där har de en nybyggd ligghall en hage på en par hektar, de använder dock inte så mycket av hagen då snödjupet är väldigt djupt just nu, tillgång till vatten, mineraler och obegränsat med hö/ensilage.

Där kommer de att gå fram till någon gång i maj då vi förhoppningsvis kan släppa ut dem på bete igen.

Det blev en ganska lång presentation men jag hoppas att den var till belåtenhet. Blev ni nyfikna så är ni välkomna att höra av er, inga frågor eller funderingar är för dumma.

Vi kommer med jämna mellanrum lägga ut uppdateringar som rör kotellet och Björn som är kommunens ko får ju ses som ”allas ko” och hans uppdateringar får ske i det offentliga.

 

Tack för att ni läste!

Vi hörs.

 

Malin & Mattias, Vallens Lantbruk & Norrbete

Ramselevallen 2018-01-09